Wat komt

 

ILJA LEONARD PFEIJFFER

ilja pfeijffer foto2

bijzondere dichter, schrijver van romans (“La Superba”) en verhalen, schrijver voor toneel en muziektheater ook, is bereid om op ons verzoek uit zijn woonplaats Genua te komen voor een lezing in de Gasthuiskerk op de zondag voorafgaand aan de poëzieweek 2019.

Ilja Pfeijffer (1968) werd geboren in Rijswijk en studeerde klassieke letteren aan de Leidse Universiteit. Hij promoveerde daar op een proefschrift over de Griekse dichter Pindarus en tot 2004 was hij er onderzoeker en docent Oud Grieks.

Na een fietstocht naar Rome vestigde hij zich in 2008 in de havenstad Genua waar hij nog steeds woont en werkt.

Pfeijffer is een veelzijdig auteur; hij publiceerde meerdere dichtbundels (Van de vierkante man; Idyllen) en romans (Het grote baggerboek) maar schreef ook voor toneel en muziektheater. Diverse bloemlezingen verschenen van zijn hand, maar ook essays en wetenschappelijke studies.

Sinds 2006 is hij ook de vaste tekstschrijver van Ellen ten Damme.

Zijn internationale doorbraak kwam na het verschijnen van zijn roman La Superba (2013) over het leven in de stad Genua. Een citaat daaruit: “ Het was het witte uur na het middagmaal, de blanke pagina waarop hooguit iets met potlood wordt gekriebeld in geheimschrift, iets om onmiddellijk weer uit te gummen zodra de rolluiken omhoog worden getrokken en het leven opnieuw zwart op wit een aanvang neemt met bonnetjes, bestellingen en bezwaarschriften.”

Voor deze roman ontving hij in 2014 de Libris Literatuurprijs.

Over poëzie heeft hij eens gezegd: “Onbegrijpelijke poëzie is altijd beter dan makkelijke poëzie.  Je moet je analytisch hoofd dat wil snappen hoe het zit afschroeven. Poëzie lezen is een vorm van vermoeden.” Alleen zulke poëzie ‘kan een mens veranderen’, door de dingen niet rechtstreeks bij de naam te noemen, maar ‘door ze te laten zien, voelen, ruiken en proeven’.

Maar intussen publiceerde Pfeijffer ook eenvoudige gedichten , omdat hij nooit lang hetzelfde soort gedicht achter elkaar wilde schrijven.

Ook voor zijn poëzie ontving hij diverse prijzen: 1998 C.Buddingh’-prijs voor Van de vierkante man; 2015 Jan Campert-prijs en de Awater poëzieprijs voor Idyllen.

Plaats:     Gasthuiskerk, Gasthuisstraat 41, Doesburg

Datum:     zondag 27 januari 2019

Tijd:         15.00 – 17.00 uur

Toegang: 15 euro